Afgelopen tijd hebben we kunnen zien wat voor effect een pandemie heeft. Eigenlijk raakt het elk aspect van het leven wel. Ten eerste uiteraard op de wereldwijde gezondheid en daarmee de zorgsystemen. Vervolgens op de economie. Het legt bepaalde kwetsbaarheden in onze systemen bloot: hoe belangrijk het is toegang te hebben op goede zorg, hoe afhankelijk bedrijven zijn van afnemers en leveranciers en hoe direct dit verband houdt met de werkgelegenheid. Maar hoewel de aanleiding uiteraard erg droevig is, hebben we tegelijkertijd ook erg positieve effecten gezien.

Wakker geschut

Zo was het natuurlijk erg vervelend weinig bewegingsvrijheid te hebben, maar dit zorgde er ook voor dat sommigen het eigenlijk heel prettig vonden niet meer zoveel te hoeven. Voor hen ontstond er een weldadige rust in hun dagelijks leven. Ook zagen we spectaculaire foto’s van omwonenden van de Himalaya die van tweehonderd kilometer afstand ineens de sneeuwtoppen van het indrukwekkende gebergte konden zien. Met het verkeer was de smog ook verdwenen, waardoor ze plotseling een prachtig uitzicht hadden. Zowel de negatieve als de positieve effecten hebben ons wakker geschut. De kwetsbaarheden kunnen we proberen te herstellen door bijvoorbeeld het zorgsysteem beter in te richten, we kunnen zelf meer rust in ons leven brengen zonder dat hier een pandemie voor nodig is en we zijn ons meer bewust van de voordelen van schone lucht, waardoor we meer kunnen inzetten op bijvoorbeeld elektrisch rijden. Dit laatste werd door de coronacrisis ook op een andere manier in de kijker gezet.

De vraag naar e-bikes in de lift

In verschillende grote steden werd ineens duidelijk hoe prettig het was dat ze niet helemaal vol met gemotoriseerd vervoer stonden. Plotseling kregen voetgangers en fietsers de ruimte in de stad, waardoor er vanuit het buitenland een grote vraag ontstond naar e-bikes uit Nederland. In Parijs, Los Angeles, Lima en Milaan: overal gingen mensen fietsen. Overheden pakten het moment zelfs aan om fietspaden aan te leggen of uit te breiden. Zo werd er gezorgd dat het positieve effect vastgehouden kan worden op de lange termijn. Ook veel Nederlanders kochten een e-bike. Het is gezond, beter voor het milieu dan een auto en je kan er makkelijk lange afstanden mee afleggen. Ga je een e bike kopen, dan zijn tegenwind en een steile heuvel geen problemen meer. Voor elke soort fietser is er een specifiek model te krijgen. Denk aan een elektrische stadfiets of juist transportfiets, of e-bikes met lage instap, maar ook als vouwfiets of bakfiets zijn ze verkrijgbaar. Fietsers zijn zo blij met hun nieuwe aanwinst dat te verwachten is dat de vraag naar e-bikes in de lift blijft, onafhankelijk of er nog een tweede golf van besmettingen met het coronavirus komt of niet. Een erg positief effect!

Vorig artikelIn het water vallen
Volgend artikelEen carrière als fotograaf
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.