Fotografie is een hobby van heel veel mensen en het is eigenlijk een hobby die tegenwoordig bijna iedereen wel heeft. We hebben namelijk allemaal een goede camera op onze telefoon en leggen vaak leuke momenten uit ons leven vast. Deze momenten posten we daarna op sociale media zoals Instagram. Maar er zijn natuurlijk ook hobbyisten die een spiegelreflexcamera gebruiken en fotografen die van hun fotografie hun carrière willen maken. Maar nu iedereen zo gemakkelijk goede foto’s maakt, is een carrière in fotografie nog wel mogelijk? In dit artikel bespreken we hoe je als fotograaf je carrière kunt maken.

Specialisatie

Fotografie is natuurlijk een brede hobby. Er zijn vele verschillende soorten fotografie waar je je op kunt focussen. Modefotografie, natuurfotografie, portretfotografie, bruiloftsfotografie enzovoorts. Het is bovenal belangrijk om te specialiseren in fotografie waar je passie voor hebt. Maar het is niet te negeren dat de ene fotografie niche beter betaald dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan bruiloftsfotografie dit betaalt over het algemeen een stuk beter dan natuurfotografie. Modefotografie kan fantastisch betalen maar dat is alleen zo wanneer je bij de absolute top fotografeert.

Specifiek aanbod

Wanneer je dus voor een specialisatie kiest is het ook belangrijk om duidelijk te zijn in wat je precies aanbiedt. Je wilt dus niet een beetje natuurfotografie doen en een beetje bruiloftsfotografie en een beetje bedrijfsfotografie. Aan het begin van je carrière is het nog mogelijk om dingen uit te proberen maar je wilt zo snel mogelijk een specifiek aanbod creëren. Focus alleen op bruiloften en promoot jezelf ook als de best bruiloftsfotograaf die er is. Je kunt focussen op bijvoorbeeld Instagram en andere sociale media.

Investeer

Fotografie en ook videografie kan best wel snel best een dure hobby worden maar het is goed voor je ontwikkeling en kansen om te investeren in goede camera’s, lenzen en andere accessoires. Realiseer je je ook dat als je als zzp’er geregistreerd staat, je deze uitgaven kunt afschrijven van je winsten. Op deze manier bespaar je dus belasting. Zeker aan het begin van je fotografie carrière kun je dus flink investeren in de juiste materialen. Je wilt natuurlijk een goede camera hebben maar ook dingen als belichting, goede editing software enzovoorts. Zelfs de kleine dingen zoals een HDMI kabel kun je afschrijven als bedrijfsuitgaven. 

Administratie

Als je als fotograaf voor jezelf werkt is het belangrijk dat je je realiseert dat je nu een bedrijf hebt. Je wilt natuurlijk bezig zijn met je fotografie maar je zult ook verantwoordelijkheden hebben zoals een administratie voeren, btw-belasting afdragen en natuurlijk ben je ook verantwoordelijk voor je eigen marketing en het vinden van klanten. Er zal dus veel werk bij komen kijken.

Vorig artikelWe nemen de fiets!
Volgend artikelPalmolie productie zonder ontbossing
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.