Als je op de etiketten van verschillende producten in de supermarkt kijkt, zul je op merendeel waarschijnlijk het ingrediënt palmolie tegen komen. Palmolie wordt door veel bedrijven en leveranciers in zowel de voeding- als cosmetica industrie gebruikt. Het is een ontzettend belangrijke vet soort en we lijken niet meer zonder te kunnen. Maar wat is palmolie precies en waar komt het vandaan?

Wat is palmolie en waar zit het in?

Palmolie wordt gewonnen uit de oliepalm, een palmboom soort die zijn oorsprong vindt in West-Afrika. De vruchten die aan deze palmbomen groeien zijn oranjerood van kleur en uit de peul wordt palmolie gewonnen. De vruchten groeien in flinke trossen die vaak wel over de 20 kg wegen, en elke vrucht bestaat uit 70 tot 80% palmolie. Oliepalmen produceren dus enorm veel olie. En dat is maar goed ook, want palmolie zit overal in. Je vindt deze vet soort in producten als koekjes, chips, chocolade, brood, maar ook tandpasta, shampoo, zeep etc. Het wordt echt overal voor gebruikt. Dit komt omdat de productie van palmolie goedkoper is dan bijvoorbeeld andere plantaardige olie of dierlijk vet. Dit maakt het voor bedrijven veel aantrekkelijker om palmolie voor hun producten te gebruiken.

Waar groeit de oliepalm?

Omdat de vraag naar palmolie wereldwijd zo ontzettend hoog is, is de productie ervan zich gaan verplaatsen naar andere plekken op de wereld waar de palmsoort ook goed kan groeien. De oliepalm groeit namelijk het liefst in tropische gebieden, met veel zon en een hoge luchtvochtigheid. Daarom zijn palmolie plantages te vinden in landen rondom de evenaar, waar de weersomstandigheden perfect zijn. Denk hierbij aan gebieden in Azië, Latijns-Amerika en natuurlijk Afrika, waar de oliepalm oorspronkelijk vandaan komt.

Ontbossing (palm oil deforestation)

Door de grote vraag aan palmolie is er echter een probleem ontstaan: palm oil deforestation. Het kappen en ontbossen van regenwouden voor palmolie plantages. Dit is vooral een grote issue in Indonesië, waar de regering de ontbossing toelaat. Indonesië verdient erg veel aan de palmolie industrie. Gelukkig zijn er organisaties die dit probleem de kop in proberen te drukken. Er wordt gestreefd naar duurzame palmolie, met name palmolie waarbij geen ontbossing aan te pas komt, maar in plaats daarvan gebruik wordt gemaakt van oude plantages waar bijvoorbeeld koffie werd verbouwd en die nu niet meer in gebruik zijn. Zo willen deze organisaties een einde proberen te maken aan de ontbossing, die onder andere nare gevolgen heeft voor het klimaat, en tegelijkertijd de miljoenen boeren blijven steunen die zonder de palmolie industrie anders werkloos zouden raken. Want zeker in de arme landen is de palmolie industrie een cruciale bron van inkomsten.

Vorig artikelEen carrière als fotograaf
Volgend artikelWaar moet je op letten bij het kopen van je eerste eigen auto?
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.