Je bent eruit: je gaat je eerste eigen auto kopen. Maar welke autoverzekering kun je dan het beste afsluiten? En waar moet je rondom de aanschaf allemaal rekening mee te houden? Sommige zaken zijn onmisbaar, maar makkelijk over het hoofd te zien. We helpen je op weg met drie handige tips.

1. Regel je verplichte verzekering

Laten we beginnen bij het allerbelangrijkste: je autoverzekering afsluiten. Een WA-verzekering is verplicht, zonder mag je de weg niet op. Met deze basisdekking ben je namelijk verzekerd voor schade aan anderen en andermans spullen – als je een andere auto aantikt, bijvoorbeeld.

Naast WA bestaan er nog twee soorten dekkingen: WA+ en All Risk. Wil je minder financieel risico lopen? Kies dan voor een van deze twee verzekeringen. WA+ (beperkt casco) is de meest gekozen dekking voor auto’s tussen de zes en negen jaar oud. Als je een auto wil kopen die niet ouder is dan zes jaar, is het verstandig om te kiezen voor All Risk. Hiermee ben je verzekerd tegen de meeste soorten schade én de schade aan je eigen auto (óók als het ongeluk of de aanrijding je eigen schuld is).

APK-keuring

Naast een autoverzekering is ook een APK-keuring verplicht. Hoe vaak je je auto moet laten keuren hangt af van de leeftijd en het type brandstof. Als de auto die je wil aanschaffen nog gekeurd moet worden, hou dan rekening met zo’n €20-€65 aan extra kosten.

2. Stel jezelf de juiste vragen

Denk niet alleen aan het model en merk dat je wil hebben, maar ook aan zaken als het aantal zitplaatsen, de laadruimte, het verbruik en het milieu.

Zitplaatsen en laadruimte

Als je extra laadruimte of zitplaatsen nodig hebt, is een 5-deursauto een goede optie. Zo nee, dan biedt een 3-deursauto vaak voldoende ruimte – deze is ook voordeliger.

Verbruik en milieu

Bedenk hoeveel kilometers je per jaar gaat afleggen en welk soort brandstof hier het beste bij past. Ook het verbruik en energielabel van je auto doen ertoe en kunnen je kosten enorm beïnvloeden. Hoe lager je verbruik, hoe minder brandstofkosten en belastingen je betaalt (en hoe beter voor het milieu). Diesel is goedkoper dan benzine, maar elektrisch rijden is met stip het schoonst, veiligst en stilst.

3. Veiligheid voor alles

Sta daarnaast ook stil bij hoe veilig je auto is. Elke auto in Nederland moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, maar toch is de ene model veiliger dan het andere. Via Euro NCAP, een database met resultaten van veiligheidstests, kun je zien hoe veilig het type auto is dat je op het oog hebt.

Vorig artikelPalmolie productie zonder ontbossing
Volgend artikelHandelen in crypto: het stopt nooit
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.