We hebben een stuk land gepacht. Samen met 25 gezinnen uit de regio. Daarop gaan we onze eigen groenten en fruit verbouwen, op biologische wijze. We hebben allemaal een basisbedrag ingelegd voor de eerste investering. We hebben al een aantal vergaderingen gehad. Het is geen nieuw idee. Op verschillende plaatsen in het land wordt ook al iets dergelijks gedaan. Dat is fijn want zo kunnen we de kunst een beetje afkijken.
Het is een mooie lap grond aan de rand van het bos. We gaan koeien, varkens en kippen houden. We laten de natuur zoveel als mogelijk is haar eigen gang gaan.

Onkruid wieden

De varkens eten de resten, zoals bijvoorbeeld de stronken van de kool op die we hebben gerooid. Het grappige is, dat ze wel groene- en boerenkool lusten maar dat ze de rode kool laten staan. De kippen lopen vrij rond. Die pikken het onkruid tussen de fruitboompjes vandaan. Een tijdje terug hadden we een vos in de omgeving die wel trek had in een paar kippetjes. We moesten een list verzinnen. Een oplossing kan zijn dat je gaat jagen op het beest. Je kunt ook overal palen met schrikdraad omheen zetten. Van alle oplossingen hebben we de eenvoudigste en meteen ook de goedkoopste en meest effectieve gekozen: we hebben twee ganzen aangeschaft. Zodra die vos in de buurt komt gaan die ganzen luid gakken. Daarvan schrikken de kippen en trekken zich snel terug in hun hok waarna een luikje valt die het hok afsluit. De vos is ook niet gediend van al die herrie dus die neemt het hazenpad. Probleem opgelost.

Afbreken en opbouwen

We willen een kas plaatsen om daar de groenten voor de winter in te verbouwen. Ook hebben we een ruimte nodig om materialen en gereedschap in op te slaan. De gebouwtjes ter plaatse staan op instorten dus die willen we afbreken. We gaan een puincontainer huren zodat het bouwafval netjes kan worden afgevoerd. Daarna kunnen we de kas plaatsen en een ruimte bouwen waar het gereedschap kan staan. Het moet groot genoeg zijn om wekelijks de pakketten te kunnen uitreiken zonder dat je onbeschut buiten moet blijven staan. We krijgen dus wekelijks verse eieren en groenten en regelmatig fruit. Het vlees wordt driemaal per jaar uitgereikt, ingevroren.

Oogst

Het dagelijks werk op het land besteden we uit aan een boer. Wie wil kan een handje helpen. Er zijn leden die zich bezighouden met de regelgeving en contact houden met de gemeente. Anderen bedenken welke groente of fruit we gaan verbouwen en waar we dat gaan doen. Zij maken een plan voor het jaarlijks rouleren van de groente zodat de grond niet uitgeput raakt. In het voorjaar verwachten we de eerste oogst. Sla, bloemkool, rode bieten en radijs zullen als eerste van het land komen. Ik kan niet wachten!

 

Vorig artikelDe leukste tips voor Pasen
Volgend artikelEen nieuwe uitdaging!
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.