Je hebt vast weleens van de term artrose gehoord, alleen wat is dat nu eigenlijk precies? En op welke plekken in je lichaam kan artrose zich ontwikkelen? Artrose kan op vele plekken in het lichaam voorkomen, waaronder de nek, schouder, elleboog, handen, heupslijtage, bovenrug, onderrug en de voeten. In dit artikel leggen we je alles uit over artrose en heupslijtage.

Wat is artrose

Vaak denkt men bij artrose gelijk aan gewrichtsslijtage en slijtage van het kraakbeen. Daarnaast heb je bij artrose vaak ook last van een ontsteking. Deze is het directe gevolg van de schade die is ontstaan door de slijtage. Kenmerkende pijnklachten hiervan zijn stijfheid en zwelling. Veel mensen denken dat de pijn komt door het kraakbeen, maar dit is niet correct. Kraakbeen bevat namelijk geen zenuwcellen, je botten wel. Deze wrijven door het missen van kraakbeen over elkaar en uiteindelijk worden de ontstekingsfactoren in de gewrichtsvloeistof erkend door je hersenen als pijn. De ontstekingsfactoren die vrijkomen stimuleren een verdere afbraak van het kraakbeen en nieuwe ontstekingsreacties. Doordat deze ontstekingsfactoren circuleren kunnen ze dit proces ook in gang zetten bij andere gewrichten. Vervolgens ontstaat vaak in deze gewrichten ook artrose. Meestal word het heupgewricht of het kniegewricht aangetast.

Wat is artrose in het heupgewricht

Als je slijtage in je heupgewricht hebt dan wordt dit meestal vastgesteld als je ouder dan 55 jaar bent. Twee keer zoveel vrouwen als mannen krijgen de diagnose heupslijtage. De oorzaak van artrose in het heupgewricht is niet bekend. Wat wel bekend is dat hoe ouder je wordt, hoe slechter de kwaliteit van je kraakbeen wordt. Daarnaast spelen aangeboren afwijkingen en ontstekingen op andere locaties in je lichaam een rol. Het kan tevens ontstaan doordat je een ongeval hebt gehad en hierbij je heup hebt beschadigd.

Als je voor je beroep je heupen regelmatig zwaar belast of overwicht hebt dan krijg je vaker heupartrose. Op het moment dat je artrose in je heup hebt dan gaat het kraakbeen tussen de heupgewrichten kapot. Hierdoor glijden de beide bot uiteinden niet meer soepel over elkaar. Als je beweegt kunnen schokken hierdoor minder goed opgevangen worden en uiteindelijk verdwijnt het kraakbeen helemaal. Dan schuren alleen nog de ruwe bot uiteinden langs elkaar heen. Je bot zal hierop reageren door een abnormale botgroei te creëren aan de randen van je heupgewricht. Dit maakt je gewricht breder en de druk wordt daardoor over een groter oppervlakte verspreid. Je lichaam probeert hiermee de gevolgen van de heupslijtage te beperken. De symptomen die je ervaart bij artrose in je heup zijn een pijn in je lies die vaak uitstraalt naar je bilstreek, je bovenbeen en je knie. Tevens kan het zijn dat je moeite hebt met het opstaan vanuit je stoel of je bed. Dan ervaar je stijfheid en pijn. Hoe verder je heup slijt, hoe pijnlijker en moeizamer je beweegt.

Standaard handelingen die routine zijn worden dan langzaamaan problematisch. Dan hebben we het over simpele zaken als je veters strikken, je auto instappen en trap lopen. Door middel van vragen en een lichamelijk onderzoek kan vaak de diagnose al gesteld worden. Als aanvulling worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te kijken hoever de slijtage gevorderd is.

Vorig artikelBamboo sokken en meer onmisbare basics
Volgend artikelCoffeeshop Zandvoort; voor goede cannabis
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.