Iets wat ik over de loop der tijd heb geleerd, is dat we steeds meer verantwoordelijkheden ‘krijgen’ naarmate we ouder worden. Dan heb ik het niet alleen over het betalen van belastingen, het aflossen van een hypotheek en het opvoeden van de volgende generatie. Ook op het werk krijg je gaandeweg steeds meer taken erbij. Tenminste, dat merk ik aan mezelf en mijn directe omgeving. Ik heb het er wel eens over met vrienden dat we ons van tijd tot tijd toch wel overweldigd voelen door alles wat op ons afkomt. De enige manier om het hoofd boven water te houden? Goed georganiseerd te werk gaan! 

Stiekem is dat best wel lastig: het werk organiseren en je vervolgens ook aan die planning houden. Er komen altijd dingen tussendoor, er vallen mensen uit of de klant doet moeilijk. Je kunt niet alles voorspellen. Wel kun je met mijn 3 tips jouw werk toch net even wat beter organiseren. Lees daarom gerust verder en ontdek mijn top tips!

#1 Lang leve een to-do lijst

De eerste valkuil waar ik persoonlijk in trapte toen ik het overzicht verloor? Ik wist simpelweg niet meer wat ik nog allemaal moest doen. Her en der verspreid in diverse bestanden stonden wel taakjes, maar ik had geen overkoepelend overzicht. Hierdoor vielen een paar opdrachten in de gaten van mijn planning. Eén keer heeft me dat behoorlijk wat gedoe opgeleverd. Sindsdien werk ik altijd met een to-do lijstje. Nou ga ik niet direct allerlei extensies voor Google Chrome aanraden of je opleggen hoe je dit “moet” doen. Ik merk namelijk dat iedereen op zijn eigen manier een to-do lijst het beste maakt. Wat voor mij werkt, hoeft met andere woorden niet ook goed te werken voor jou. Extra tip: probeer met diverse programma’s wat voor jou het beste werkt.

#2 Maak het jezelf niet te moeilijk

Mijn tweede tip heeft te maken met het feit dat we na verloop van tijd ook gemakzuchtig worden in ons werk. Dat is op zich geen probleem, maar soms maak je het jezelf onnodig moeilijk op deze manier. Wanneer je eenmaal een ritme of routine hebt gemaakt, dan betekent dat niet per direct dat dit de meest effectieve manier is. Regelmatig zijn er tools of manieren waarop het aanzienlijk makkelijker kan. Hierdoor behoud je vervolgens ook beter het overzicht. 

Stel, je bent een manager en je werkt doorgaans met veel parttimers. Dan kan de personeelsplanning maken een rotwerk zijn. Bovendien is het lastig om alle beschikbaarheden uit elkaar te houden. De oplossing? Software die het rooster maken aanzienlijk makkelijker maakt. Ik zal niet te veel in de technische kant duiken. Daarvoor kun je gewoon op de link klikken. Waar het eigenlijk op neer komt: dankzij het systeem in combinatie met de app weet iedereen altijd wat het rooster is en of alles klopt. Zeg maar dag tegen die stressvolle dagen!

#3 Praat erover met collega’s

Mijn laatste tip is wellicht wat onverwachts, maar ik raad het je echt honderd procent aan. Praat erover met je collega’s! Zij weten immers als geen ander de worstelingen die jullie werk met zich mee brengt. Misschien heeft iemand wel een uitstekende oplossing voor een probleem waar jij al maanden tegenaan loopt. Bij mij op werk houden we daarom eens in de twee weken op vrijdagmiddag een bijeenkomst. Dan bespreken een aantal collega’s bepaalde zaken waar ze tegenaan liepen en hoe wel of juist niet is opgelost. Het klinkt eerst misschien wat vermoeiend, maar stiekem leer je er echt een hoop van!

Vorig artikelEen pentest geeft duidelijkheid over beveiliging
Volgend artikelZakelijk betaalverzoek voor jouw instelling
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.