Later wil je kunnen genieten van je oude dag. Echter moet er dan wel geld zijn om van te kunnen genieten. Veel mensen zullen denken dat dat wel een keer komt. Dat is zo een plan dat je altijd blijft uitstellen. Echter is het belangrijk om gedurende je werkperiode al na te denken en te sparen voor later. Later is er namelijk altijd sneller dan verwacht. Als je vanaf jonge leeftijd begint met nadenken en sparen voor je pensioen heb je uiteraard langer de tijd om jouw spaarpotje bij elkaar te sparen. Zodoende kan je over een langere periode een lager bedrag van de inkomen apart zetten dan als je dit pas in de laatste 10 jaar van jouw werkleven gaat doen. Stel jou pensioenplan dus niet langer uit. In deze blog geef ik uitleg over de geldkwesties na je pensioen en geef ik een aantal tips om een plan voor pensioen opbouw op te stellen.

AOW uitkering

In Nederlands bestaat er een pensioenstelsel dat uitgelegd kan worden door drie elementen. Het eerste element is het basispensioen, dit wettelijke pensioen wordt door Nederlanders na hun pensioenleeftijd ontvangen en wordt ook wel het AOW pensioen genoemd. U heeft hier recht op als u in Nederland woont of in Nederland gewoond heeft. Het bedrag dat u aan AOW gaat ontvangen is afhankelijk van hoelang u in Nederland gewoond en/of gewerkt heeft. Daarnaast is het afhankelijk van of uw samenwonend of niet bent. Elk jaar dat u in Nederland gewoond of gewerkt heeft, bouwt u 2% van het maximale AOW bedrag op. Zodoende heeft u na 50 jaar werken dus uw maximale AOW uitkering bereikt.

Aanvullend pensioen

Naast het eerste element, de AOW uitkering, kunt u een aanvullend pensioen hebben opgebouwd via de pensioenregeling van uw werkgever. Als u een zelfstandige bent, is dit echter niet van toepassing en moet u dus binnen het eerste en derde element verzorgen dat u na uw pensioen kunt rondkomen.

Zelf sparen

Naast de eerste twee elementen, de AOW uitkering en het aanvullend pensioen, is het als derde element mogelijk om zelf een pensioen op te bouwen aan de hand van uw inkomen en spaargeld. Dit kunt u zelfstandig doen door het om een spaarrekening te zetten of er mee te beleggen. Maar u kunt ook een pensioenplan openen bij een bank of adviseur, ook hier is er weer keuze tussen sparen of beleggen. Als u twijfelt wat voor u de beste optie zou zijn, kunt u het advies van tussenpersoon inwinnen, bijvoorbeeld op hornfd.nl.

Vorig artikelHoe je veroudering kunt vertragen
Volgend artikelHoe kun je het geluid van je tv verbeteren?
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.