Voor velen is het jeugdsentiment, die houten speelgoedtreinen met eindeloos verlegbare spoorbanen die altijd voor … speelplezier zorgden. Of de keukentjes waarmee heuse restaurants in het leven geroepen konden worden, al dan niet tot enige ergernis van de familieleden die telkens een bestelling moesten plaatsen en even vaak te horen kregen dat zijn of haar lievelingsgerecht niet meer in het assortiment zat. Wanneer we de peuters en kleuters tegenwoordig urenlang achter een scherm zien zitten denken wordt er met weemoed teruggedacht aan die goeie ouwe tijd, toen kinderen nog ècht speelden.

Lang leve hout

Een eigenschap van speelgoed die haast onlosmakelijk is verbonden met dat ‘echt spelen’, is het materiaal waarvan het middel tot tijdverdrijf wordt gemaakt. Hoewel plastic speelgoed ook heel leuk kan zijn, is er vrijwel niets dat op kan tegen houten speelgoed. In de eerste plaats heeft het een robuuste uitstraling, waardoor ook de minder temperamentvolle kinderen ermee kunnen spelen, zonder dat het speelgoed het bij de eerste val al begeeft. Ook past hout bij vrijwel elke inrichting door de neutrale kleuren, als er dus af en toe wat blijft slingeren zorgt dat niet voor een doorn in het oog van oma wanneer die op visite komt. De kleinsten willen nogal eens wat speelgoed in hun mond stoppen, geen gevaar dat ze chemicaliën binnenkrijgen wat bij andere materialen wel het geval kan zijn.

Duurzaam spelen

Al deze voordelen zijn natuurlijk fijn, maar met de klimaatveranderingen als een van de grootste bedreigende factoren van deze tijd is een weloverwogen keus noodzakelijk. We willen immers niet bijdragen aan de temperatuurstijgingen door houten speelgoed te kopen dat afkomstig is van bomen die illegaal gekapt zijn. Gelukkig worden steeds meer bedrijven transparanter als het gaat om waar hun materialen vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Een voorbeeld van zo’n bedrijf op het gebied van spelen is hape speelgoed, die hun fabriek zelfs zo gesitueerd hebben dat ze zo min mogelijk impact op het klimaat hebben door hun transportafstanden te beperken. Dit, naast nog vele andere maatregelen en certificaten zorgt ervoor dat u met een gerust hard speelgoed voor uw kind kunt kopen dat op een duurzame wijze tot stand is gekomen.

Verantwoord leren

Naast inzet op het gebied van duurzaamheid, is hape zich ook bewust van hun rol in de ontwikkeling van kinderen. Hun slogan is niet voor niets: ‘kinderen spelen niet om te leren, kinderen leren omdat ze spelen’. Deze sociale verantwoordelijkheid is minstens zo belangrijk als de ecologische, kinderen zijn immers onze toekomst.

Vorig artikelMannenvoeten… daar horen mooie schoenen bij
Volgend artikelWat geef je aan jouw neefjes en nichtjes?
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.