Afgelopen zomer had ik last van een mollenplaag in mijn achtertuin. Het begon met een enkele molshoop, waar ik nog niet zoveel van dacht. Ik heb namelijk nog niet eerder last van mollen gehad. Maar die ene molshoop werden er al snel 3. En die 3 werden er al snel 7. En voor ik het wist was mijn kleine kersverse gazonnetje (net de zomer ervoor aangelegd) verknalt met aardehopen. Dat was wel even balen. Ik heb verschillende manieren geprobeert om de ongewenste bezoekers uit mijn tuin te krijgen. Van mollen klemmen tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. En met groot succes. Sindsdien kan ik mezelf nu wel een expert in het bestrijden van mollen noemen. In deze blog deel ik een aantal tips.

Wie is de mol?

Laten we het eerst even hebben over het diertje an sich. Mollen zijn harde werkers, dat moet ik ze wel geven. Ze graven per uur zo'n twaalf meter aan gangen en verzetten daarbij tot wel 15 kg aan aarde. Niet slecht voor zo'n kleine zwarte wroeter! En de gangenstelsels die ze graven helpen bij het draineren van natte terreinen. Maar daarmee is ook wel alles gezegd. Bij hun graaf praktijken tasten ze, tot frustratie van de gemiddelde hobby tuinier, namelijk ook de wortels van mooie planten aan. Veel mensen denken dat hun dierbare plantjes op het menu van de mol staan. Dit is echter niet het geval. Mollen eten voornamelijk bodeminsecten. Denk aan larven, regenwormen en slakken. En het zijn ook best vreetzakjes. Ze eten per dag maar liefst de helft van hun lichaamsgewicht. Dat wil zeggen dat 1 mol zo'n 100 regenwormen per dag eet. Tja, ik zou ook zo'n eetlust hebben als ik per uur zulke afstanden afleg en gewicht verplaats met mijn blote handen. Wat dat betreft zijn de mol en ik die net een flinke sessie in de sportschool heb afgerond niet heel verschillend van elkaar.

Hoe kom ik van de mol af?

Hoe fascinerend de biologie van dit diertje ook mag zijn, een mol in de tuin is en blijft een plaag. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van de mollen in je tuin af te komen. Een simpele, weliswaar voor sommigen wat harde manier, zijn mollen klemmen. Als de plaag echt hardnekkig is, en je er snel van af wilt zijn, zijn mollen klemmen effectief. Ben je voor een wat vredelievendere manier, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Zoals een diervriendelijke mollenval. Deze vangt het diertje in een koker, zodat je deze elders in de natuur (of in de achtertuin van je chagerijnige buurman) kunt vrijlaten. Ook bestaan er speciale 'mollenverjagers'. Dat zijn apparaatjes die geluidsgolven uitzenden waar mollen een hekel aan schijnen te hebben. Je steekt een mollenverjager simpelweg in de grond van je achtertuin en het handige ding doet de rest. Erg handig. Wat je verder nog zou kunnen proberen is de mol verjagen met geuren. Mollen houden blijkbaar niet van de geur van knoflook en uien. Je zou je tuin dus met uiensnippers kunnen bestrooien bijvoorbeeld.

Mollenplanten

Zoals je leest zijn er dus genoeg manieren om de dove, blinde wroeters uit je tuin te werken. Van mollen klemmen tot uiensnippers. Het is zeker de moeite waard om verschillende bestrijdingsmiddelen uit te proberen. Nog een manier die ik hierboven ben vergeten te benoemen is het planten van keizerskroon,een aromatische 'mollenplant'. De wortels van deze plant verspreiden een geur die mollen verschrikkelijk schijnen te vinden. Je zou dus ook kunnen overwegen een paar van deze plantjes in je tuin te planten. Hopelijk is ook jouw tuin binnenkort weer molshopen vrij!

Vorig artikelVeilig op het internet, hoe doe je dat?
Volgend artikelBejaarden in het verkeer – wie moet er op de rem drukken?
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.