Als je ondernemer bent en op factuurbasis werkt zul je erkennen dat je best wel wat tijd kwijt bent in het beheren van je uitstaande facturen en dat het best weleens gebeurd dat betalingstermijnen worden overschreden. Sterker nog het is één van de belangrijkste oorzaak van faillissementen in het MKB. Het is dus belangrijk om binnen je bedrijf dit risico goed onder de loep te nemen. Want het kan je plannen behoorlijk in de war schoppen als facturen structureel te laat binnen gaan komen. Sterker nog het kan ervoor zorgen dat je zelf niet meer je rekeningen kunt betalen. Eén van de middelen om dit risico te verkleinen is de kredietverzekering, maar er zijn ook andere maatregelen die je zelf kunt nemen. Lees daar meer over in dit blog.

Hoe verklein ik mijn debiteurenrisico

Zoals hierboven al aangegeven is een kredietverzekering iets wat je kunt regelen om het debiteurenrisico te verkleinen. Maar er zijn ook behoorlijk wat zaken die je binnen je onderneming kunt organiseren om het debiteurenrisico te verkleinen. Het strak inrichten van je debiteurenbeheer is het belangrijkste aspect daarin. Wat je daar allereerst voor moet doen is zorgen dat er iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk voor is als je meerdere werknemers hebt. Deze persoon kan dan samen met jou de overige zaken goed gaan organiseren. Eén van de belangrijkste zaken daarin is het aanschaffen van goede software waarmee je kunt factureren, maar waarmee je ook goed kunt volgen of er betaald is. Als dat dan niet gebeurd zie je ook snel dat er een betalingstermijn wordt overschreden. Wat vaak kan is dat je deze software kunt koppelen aan je internetbankieren waardoor je een realtime inzicht hebt. Door dit snelle inzicht kun je ook snel actie ondernemen door bijvoorbeeld een herinneringsfactuur te sturen.

Wat doet de kredietverzekering?

De kredietverzekering is een dienst en verzekering die uit meerdere elementen bestaat. Het eerste element is de zogenaamde kredietwaardigheidscheck. Daarbij kan je voordat een partij klant wordt toetsen of deze kredietwaardig is en dus wel of niet in staat is om je facturen te betalen. Iets wat veel ondernemers overigens vergeten. Het is een belangrijk element wat een hoop leed kan voorkomen. Als een partij minder kredietwaardig is dan kun je met de betalingsafspraken daar rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan het van te voren laten betalen van de factuur. Met de kredietverzekering heb je ook de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau. En als laatste is de vordering of een deel daarvan verzekerd.

Vorig artikelHet selecteren van het juiste Alles in 1 abonnement
Volgend artikelZo is elk evenement soepel en snel geregeld
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.