Heb je al eens nagedacht over je eigen testament opstellen? Veel mensen denken dat het opstellen van hun testament kan wachten totdat ze ouder zijn. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet te wachten. Het is eigenlijk nooit te vroeg om een ​​testament op te stellen. Een verklaring van erfrecht voor nabestaanden is fijn om te hebben.

Wat is een testament?

Een testament is een schriftelijke, wettelijke verklaring van een persoon die personen benoemt om hun nalatenschap te beheren. Een testament regelt ook de verdeling van persoonlijke eigendommen en andere gewenste bezittingen.

Waarom heb je een testament nodig?

Het hebben van een geschreven, wettelijk testament zorgt ervoor dat jouw onroerende en persoonlijke eigendommen worden verantwoord zoals jij dat wilt. Als je geen testament hebt en je overlijd, dan bepaalt de staat hoe jouw eigendommen en vermogen worden verdeeld.  

Wanneer je klaar bent om een ​​testament op te stellen, zijn er 5 dingen waar je rekening mee moet houden: 

1. Huur een professional in

Er zijn veel professionals waar je rekening mee moet houden. Enkele van de vele opties die je hebt zijn:

Banken – Sommige banken bieden diensten aan voor het schrijven van testamenten. Sommige bieden online programma's waarmee je zelf kunt tekenen. Dit kan problemen veroorzaken in de formaliteit van jouw lening. 

Bedrijven die testamenten schrijven – Er zijn veel bedrijven die testamenten schrijven die een verscheidenheid aan diensten bieden. Denk aan notarissen. Deze diensten kunnen variëren van het schrijven van testamenten tot trustdiensten tot vermogensbeheer en meer.

Advocatenkantoren – Een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in estate planning of familierecht is een goede optie om te helpen bij het opstellen van een testament. Omdat een advocaat voor jou werkt, houdt hij rekening met al je vermogen en persoonlijke wensen om een ​​testament op te stellen dat bij jouw situatie past. 

2. Inventarisatie van activa maken

Voordat je de door jou gekozen professional ontmoet, is het belangrijk om een ​​uitgebreide inventarisatie van eigen vermogen te maken. Activa kunnen variëren van een verscheidenheid aan materiële en immateriële dingen. Niet alles is nodig, maar hier zijn er een paar waar u rekening mee moet houden:

  • Financiële activa – Bankrekeningen, beleggingen, pensioenfondsen, enz.

  • Digitale activa – Domeinnamen, sociale media-accounts, enz.

  • Real Assets – Eigendommen, voertuigen, huisdieren, enz.

3. Vermijd gezamenlijke testamenten

Dit is iets dat een meerderheid van professionals zal adviseren. De kans dat jij en jouw partner tegelijkertijd overlijden is niet waarschijnlijk. Het hebben van aparte testamenten is logischer, ook al kunnen de wil van jou en je partner erg op elkaar lijken.

Een apart testament van jouw echtgeno(o)t(e) is ook nuttig bij het adresseren van ex-echtgenoten, kinderen, huisdieren en dergelijke zaken.

4. Voogden en beheerders selecteren

Het is belangrijk om van te voren duidelijk na te denken over het benoemen van voogden en trustees als je kinderen heeft. Dit is wel het laatste waar je overhaast een beslissing over wilt nemen. Het wordt aangeraden om niet dezelfde persoon te kiezen als de wettelijke voogd en beheerder van je kind.

Als kinderen ouder zijn en niet wettelijk verplicht zijn om een ​​voogd te hebben, kun je ook een financiële planner raadplegen. Dit zal hen helpen het geld te beheren dat ze hoogstwaarschijnlijk zullen ontvangen.

5. Benamingen van begunstigden

Het is belangrijk om te weten wat en wie de begunstigde is. Een begunstigde is de ontvanger van jouw vermogen. Rekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes gaan niet door nalatenschap. Deze rekeningen gaan rechtstreeks naar de begunstigde.

Nadat met al deze factoren rekening is gehouden, sla je de informatie die je hebt verzameld op in een kluisje. Controleer je testament elke vijf jaar opnieuw en pas indien nodig aan.

Vorig artikelEen goede start van de dag, daar heb je lang plezier van
Volgend artikelOp vakantie naar Frankrijk? Dat betekent nieuwe wijnen ontdekken!
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.