Een hypotheek afsluiten: een belangrijke keuze!

Wellicht bent u momenteel bezig met het aankopen van een woning, dan bent u hoogstwaarschijnlijk op zoek naar zo laag mogelijk maandlasten door een goede hypotheekrente. Maar wat maakt nou de beste hypotheek en waar zitten de belangrijke verschillen? Want het gaat uiteindelijk natuurlijk niet alleen maar om de laagst mogelijke rente, de kwaliteit staat bovenaan. De hypotheek waar u nu voor gaat kiezen is waarschijnlijk voor een langere tijd – vaak tientallen jaren – en bepaalt de vaste lasten en dus ook wat u overhoudt van andere zaken.

Verschillende vormen hypotheken

Het kiezen van de beste vorm hypotheek voor uw situatie is natuurlijk erg belangrijk. Vroeger veel afgesloten maar de laatste jaren flink in opspraak: de aflossingsvrije hypotheek. Bij deze variant wordt de hypotheekschuld pas afgelost wanneer het huis verkocht wordt of eventueel door extra aflossen. Het grote nadeel van deze hypotheek vorm is dat hier tegenwoordig geen recht op hypotheekrenteaftrek bij hoort, hierdoor wordt het afsluiten hiervan natuurlijk flink ontmoedigd. Momenteel zijn de meest gekozen vormen de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek.

Veranderingen in 2019

In vergelijking tot 2018 kunnen de meeste mensen in 2019 meer lenen. Woningen mogen dit jaar iets duurder zijn om nog steeds in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie en de gemiddelde WOZ-waarde zal gaan stijgen. Indien u een hypotheek aan het aflossen bent, is er nog een aandachtspunt. Om aanspraak te maken op hypotheekrenteaftrek moet u maandelijks aflossen. Het kan echter zo zijn u een periode meer wil aflossen, mag dat boetevrij? Bij sommige banken mag dat 10% zijn, bij andere 20% en van weer andere mag u dat helemaal niet. Iets om in de gaten te houden.

Een hypotheekadviseur of zelf op onderzoek uitgaan

Het kan een verstandig idee zijn om een hypotheekadviseur in de arm te nemen, zij weten welke hypotheken goed of minder goed bij u en uw situatie passen. Zij kunnen door hun kundigheid en ervaring niet alleen de huidige situatie goed onder de loep nemen maar nemen ook uw toekomstplannen mee bij het selecteren van de beste hypotheek van 2019 voor u! Maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om zelf op onderzoek uit te gaan en deze beste hypotheek te vinden, op internet is alles te vinden over het zelf afsluiten van hypotheken. Zo zijn er renteoverzichten beschikbaar waar u de goedkoopste geldverstrekker kan uitkiezen en een offerte opvragen. In sommige vallen gaan hypotheekverstrekkers geen zaken willen doen met een particulier maar alleen met een onafhankelijke adviseur.

De beste hypotheek(voor starters)!

Starters kunnen in 2019 onder voorwaarden recht hebben op een starterslening. Het is bij starters regelmatig het geval dat zij door een te laag inkomen de hypotheek niet rondkrijgen, zij kunnen dan in sommige gevallen aanvullend lenen. Deze lening is de eerste drie jaar vrij van maandlasten, pas na deze periode starten de rentelasten en aflossingen. Verder kan het voor de starter verstandig zijn te kiezen voor een lange rentevaste periode, dit zorgt ook voor een lange tijd zekerheid. En omdat tegenwoordig bijvoorbeeld de kosten koper bij het kopen van een huis niet meer meegefinancierd kunnen worden is het handig om hiervoor al wat gespaard te hebben.

Maar hoe kiest u nu echt de beste hypotheek van 2019?

Dit is natuurlijk afhankelijk van uw situatie en wensen. Welke bank is dan de beste hypotheekverstrekker? Naamsbekendheid speelt vaak een flinke rol, maar dat is geen goede graadmeter. Het wil namelijk niet automatisch zeggen dat ze de beste hypotheek verstrekken die ook het beste bij ú past. Het beste wil zeggen de laagst mogelijke hypotheekrente maar wel met de voorwaarden die bij uw wensen aansluiten. De geldigheidsduur lijkt bijvoorbeeld in eerste instantie misschien niet zo belangrijk maar kan het uiteindelijk toch wel blijken te zijn.

Vorig artikelHeb je geen zin in de komende vergadering?
Volgend artikelVakantie winkelen met een maatje meer
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.