Werken met plezier
Hopelijk hebben we allemaal werk waar we plezier van hebben. Een baan die we graag doen met leuke collega’s om ons heen. Als dat niet het geval is en het is elke week een zware opgave om het tot het weekend te redden dan zul je erover moeten nadenken om van werk te veranderen. Aangezien we 8 uur per dag werken gemiddeld is het werk een te groot onderdeel van ons leven om constant ongelukkig te zijn. Desondanks hebben ook leuke dingen zijn nadelen. Zelfs als je een leuke baan hebt en gelukkig bent met je werk kun je waarschijnlijk nog tegen irritaties op het werk aan lopen die je liever niet had. In dit artikel bespreek ik een aantal veel voorkomende werkirritaties en hoe je deze kunt oplossen.
Printers
In de bekende film Office Space uit 1999 wordt een van de personages compleet gestoord wanneer de printer nooit werkt. Uiteindelijk komt dit uit op een grappige scène waar hij en z’n collega’s de printer in elkaar trappen onder rapmuziek. De niet werkende printer is een veelvoorkomend kantoor probleem. Er is altijd iets mee aan de hand, de inkt is op en de cartridge moet vervangen worden, het papier is op, de printer krijgt de opdrachten niet binnen. Alles bij elkaar erg vermoeiend. Los dit op door meer digitaal te werken en minder te printen. Een andere manier is om de meest technische werknemer verantwoordelijk te maken voor het werken van de printer. Zet daar samen met de rest van het kantoor een beloning tegenover.
Een andere bekende kantoor irritatie is het geroddel. Er is bijna geen enkele werkplek waar niet over elkaar wordt gesproken achter elkaars rug om. Dit kan onschuldig zijn maar het kan ook de werksfeer slechter maken en conflicten creëren. Een manier om dit op te lossen is om aan teambuilding te doen en er altijd voor te zorgen dat er gezamenlijke evenementen te zijn. Bij mijn vorige baan at het hele kantoor dagelijks samen. Op deze manier blijft iedereen met elkaar in contact en ontstaan er niet te veel kliekjes.
Vieze keuken
Dit brengt me bij de laatste werkirritatie. Dat is namelijk dat veel kantoren tegenwoordig een gezamenlijke lunchruimte hebben waar samen gegeten kan worden. Dit is natuurlijk zeer positief maar het levert ook een probleem op. Namelijk het opruimen van de lunchtafel en keuken na een gezamenlijke lunch. Als hier geen duidelijke afspraken over worden gemaakt doet niemand het of doen altijd dezelfde personen het. Dit kan tot irritaties leiden. De oplossing is om een duidelijk wekelijks schema te maken over welke werknemers elke dag opruimen.