Op mijn werk heb ik onlangs de taak op mij genomen om werknemers te werven. Dit doen we simpelweg door verschillende vacatures te plaatsen bij uitzendbureau’s en de sociale media van ons kantoor. Zo heb ik onlangs verschillende administratieve vacatures geüpload en hebben we al een aantal reacties binnen. Administratieve vacatures schrijven is echter een behoorlijke kunst. Vacatures schrijven op zichzelf is al best lastig. Wat zet ik er in? Wat voor soort mensen zijn we naar op zoek? Om een goede tekst te schrijven die bij de vacature past, moet je aan verschillende dingen denken. In deze blog geef ik een aantal tips die mij iedere keer helpen bij het schrijven van een goede vacaturetekst.

Tips

  1. Allereerst is het belangrijk om helder voor ogen te krijgen wat de functie precies inhoudt. Probeer hier zo specifiek mogelijk in te zijn en omschrijf de functie aan de hand van concrete voorbeelden van werkzaamheden. Gaat het om een administratieve functie? Dan zou je kunnen toelichten dat één van de werkzaamheden het verwerken van gegevens in een Excel bestand zal inhouden. Ben je op zoek naar een receptioniste? Licht dan de werkzaamheden toe, door te vermelden dat een deel van de functie inhoudt dat de telefoon moet worden opgenomen en dat klanten moeten worden opgevangen bij binnenkomst. Zo krijgt de sollicitant een helder beeld van de functie en voorkom je misverstanden.
  2. Ten tweede is het erg belangrijk helder voor ogen te krijgen wat je in de sollicitant wil terug zien. Omschrijf de verwachtingen helder in de vacature tekst. Zijn sociale vaardigheden een grote pre? Vermeld dit dan. Vind je het belangrijker dat iemand goed is met getallen en ervaring heeft met bepaalde computervaardigheden? Vermeld dit dan. Zo kan een sollicitant ook filteren of de functie wel bij hem of haar persoonlijk past. Bovendien geeft het de sollicitant zelfvertrouwen: als hij of zij inderdaad goed is in bepaalde computervaardigheden of enorm sociaal is, zullen ze met meer vertrouwen op gesprek komen.
  3. De laatste tip die ik wil meegeven voor een goede vacaturetekst, is het omschrijven van het kantoor. Ga er niet vanuit dat iedereen weet wie jullie bedrijf is. Omschrijf de dagelijkse bezigheden en de markt waarin het bedrijf zich bevindt. Vermeld ook absoluut wat jullie bedrijf anders maakt dan de concurrenten en verkoop dit. Uiteindelijk ben jij degene met een vraag naar werknemers natuurlijk, jij bent degene die de vacature uitbrengt. Als het aanbod van vacatures binnen jouw markt hoog is, zorg er dan voor dat de extra’s die bij werken bij jouw bedrijf komen, benadrukt worden in de vacature tekst. Voor je het weet schud je de hand van een nieuwe werknemer!
Vorig artikelBalans is alles!
Volgend artikelZonnepanelen voor je bedrijf? Dit moet je weten
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.