Graafmachines zijn er in allerlei soorten en maten. Van hele kleine die je van een aanhangwagentje kan afrijden voor de kleine of wat meer delicatere graafklussen tot enorme bakbeesten voor het grove werk. De juiste graafmachine kiezen voor je bedrijf valt niet altijd mee. Daarom hier op een rijtje welke machines er zijn en voor welke werkzaamheden je ze kunt gebruiken. Hopelijk maakt dat je keuze makkelijk. Om bij het begin te beginnen. Waar zet je graafmachines voor in? Je komt ze bijvoorbeeld tegen in de mijnbouw waar ze worden gebruikt voor het winnen van mineralen en grondstoffen. Ook in de wegenbouw zie je veel graafmachines om grond te verplaatsen of te egaliseren. Een niet zo logische plek is het bos, waar je toch ook regelmatig een graafmachine ziet staan. Ze helpen daar de resten van bomen, boomstronken, uit de grond te graven. Tot slot zie je ze in de landbouw veel.

Graafmachines: de soorten

Nu je weet waar ze gebruikt worden, kijken we even naar de soorten. Als eerste heb je graafmachines op rupsbanden. Deze worden ingezet op moeilijk begaanbaar terrein. Nadeel van deze graafmachines is dat ze zelf slecht over een geasfalteerde weg rijden en dat betekent dat ze vaak apart vervoerd moeten worden. Maar deze machines kunnen natuurlijk wel ergens tegen en staan minder snel vast. Wielgraafmachines zijn natuurlijk de tegenhanger van de machines met rupsbanden. Zij zijn sneller en wendbaarder. Het derde type graafmachine is de graaflaadmachine. Dit zijn de machines die iedereen zich voorstelt bij een graafmachine. Ze hebben een arm en een frontloader of bak en daarmee graven ze diep de grond in. Het vierde type tenslotte is de sleuvengraver. Ze heten ook wel kettinggraafmachine. Zij worden ingezet voor het aanleggen van bijvoorbeeld kabels in moeilijk toegankelijke grond zoals leem en klei.

De keuzes

Nu je weet welke keuzes je hebt, kun je kijken welke graafmachine past bij het specifieke werk dat je wilt doen. Maar een belangrijke keuze is nog buiten beschouwing gelaten: de prijs. Gelukkig heb je ook graafmachines in allerlei prijsklassen en ze zijn ook op de tweedehands markt ruim vertegenwoordigd. Dus ook als je wat minder te besteden hebt, kun je een graafmachine aanpassen. Kijk en vergelijk en overleg met deskundigen. Hoe dan ook blijft het letterlijk en figuurlijk een forse aankoop. Maar heb je er eenmaal een aangeschaft dan kun je er heel veen werk mee verrichten en blijkt het een mooie investering te zijn.

Vorig artikelEen Volvo koop je bij dé Volvo specialist!
Volgend artikelJe tuin compleet met de Agapanthus en andere planten
Hoi Eschwin hier, welkom op het blog wat in eerste instantie door mijn ouders is opgezet om mij van de bank te krijgen!! Op dit blog neem ik je mee in mijn wereld van trainen, mooie dingen en online rariteiten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.